Societatea Română de Chirurgie de Urgență și Traumatologie a continuat seria conferințelor dedicate politraumei cu o nouă întâlnire care a avut loc la Timișoara, pe 25-26 octombrie. Aici s-au întâlnit medici chirurgi, urgentişti şi anestezişti din zona de Vest, în cadrul celei de-a patra ediţii a Conferinţelor având ca temă “Managementul pacientului politraumatizat în spitalele din România”.

Scopul acestei serii de întâlniri este de a găsi soluţii pentru ca spitalele româneşti, confruntate cu tot mai multe lipsuri, să poată oferi îngrijire optimă pacienţilor politraumatizaţi aduşi de urgenţă cu ambulanţa, ştiut fiind că rezolvarea unui caz de politraumă este mai costisitoare decât suma care se decontează spitalelor prin sistemul DRG (sumă fixă pe caz ponderat, de aproximativ 1.700 de lei). Motivul acestui dezechilbru este faptul că pacientul cu traumatisme multiple, de cele mai multe ori victima unui accident de circulație, are o evoluție imprevizibilă, care necesită perioade lungi de internare și un consum important de resurse materiale, tehnice și umane. Astfel se ajunge în situația în care spitalele nu își recuperează aceste cheltuieli la un nivel care să le permită să ofere îngrijire optimă următorului caz critic adus de urgență.

Seria de manifestări “Managementul pacientului politraumatizat în spitalele din România” este iniţiată şi coordonată de prof. dr. Mircea Beuran, preşedintele în exerciţiu al Societăţii Române de Chirurgie de Urgenţă şi Traumatologie (SRCUT). În urma conferinței de la Timișoara, din 25-26 octombrie, reprezentanţii SRCUT vor înainta Ministerului Sănătăţii şi Guvernului o analiză a situaţiei politraumei în spitalele româneşti şi o serie de propuneri. “Ne responsabilizăm ca profesionişti, în cadrul Societăţii Române de Chirurgie de Urgenţă şi Traumatologie, căutăm nişte unităţi de măsură care să ne apropie, dar ţinem cont şi de specificul zonei”, a subliniat prof. dr. Beuran. Una dintre soluțiile propuse de medic este cea în care autoritățile impun stabilirea unor protocoale medicale şi de comunicare în cadrul echipei de traumă, adaptabile fiecărui spital sau fiecărei zone, și care să permită o rezolvare cât mai eficientă a cazurilor critice, complexe.

De asemenea, reprezentanții SRCUT vor înainta Ministerului Sănătăţii Registrul Naţional al Traumatismelor Majore. Registrul a fost realizat de SRCUT în parteneriat cu Universitatea Politehnică Bucureşti şi reprezintă un instrument online esenţial pentru monitorizarea cazurilor de politraumă, a cheltuielilor generate de acestea, a bunelor practici şi a greşelilor din domeniu.

Coordonator regional al conferinţei de la Timişoara a fost prof. dr. Doru Vâlceanu,  vicepreşedinte SRCUT şi şeful secţiei Chirurgie III a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, care a subliniat importanţa echipei multidisciplinare de traumă şi a liderului acesteia.

În cadrul întâlnirii din 25-26 octombrie, prof. Beuran a salutat paşii care s-au realizat de la prima conferinţă pe tema politraumei, şi anume aprobarea Programului Naţional de Finanţare a Cazurilor Critice, propus în urmă cu doi ani de prof. dr. Dorel Săndesc, preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI) și șeful secției de Anestezie-Terapie Intenstivă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara. Prin acest program, secţiile ATI primesc finanţare suplimentară pentru a îngriji toate marile urgenţe, deci inclusiv pacienţii politraumatizaţi, sumele suplimentare fiind utilizate pentru achiziţionarea de reactivi de laborator, de medicamente şi de materiale consumabile. Prof. Beuran a subliniat  necesitatea continuării acestor eforturi, întrucât politrauma implică multiple alte cheltuieli chirurgicale greu recuperabile, cum ar fi, de exemplu, cele generate de materialele ortopedice.

Politrauma, adică afectarea a cel puţin două organe, dintre care unul cu risc vital, este principala cauză de mortalitate în rândul persoanelor sub 45 de ani, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Accidentele rutiere sunt principala sursă de politraumă. După cum a arătat prof. dr. Dorel Săndesc, prezent la eveniment, trauma se află pe locul al treilea în clasamentul cauzelor de mortalitate la nivel mondial, după bolile cardiovasculare şi cancer, dar pentru că survine mai ales la persoanele tinere, ea devine sursa celor mai mulţi ani de viaţă pierduţi. Ca şi prof. Beuran, prof. Săndesc a subliniat faptul că nu este suficient ca pacientul să fie adus rapid la spital, dacă spitalul nu are cu ce să îl trateze corespunzător: “Sistemul de urgenţă românesc seamănă cu doi gemeni (sistemul prespitalicesc şi cel spitalicesc, n.r.), din care unul primeşte aproape toţi nutrienţii şi e hipertrofiat, iar celălalt este subnutrit, rezultatul final fiind sucombarea ambilor.”

La capitolul “soluţii financiare”, reprezentanţii Casei Austria, departament de politraumă în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, au declanşat o discuţie privind asigurările de accident şi rolul serviciilor juridice din cadrul spitalelor în recuperarea banilor de la cei vinovaţi de accident/politraumă.

Conferinţa “Managementul pacientului politraumatizat în spitalele din România” a fost organizată de SRCUT şi de Fundaţia Amfiteatru, în parteneriat cu UMF “Victor Babeş” Timişoara, în cadrul conferinţelor “Amfiteatrul de Sănătate”. Manifestarea continuă evenimentele organizate pe aceeaşi temă la nivel naţional, în 2012, la Tg. Mureş şi la Bucureşti, şi conferinţa regională de la Iaşi, din martie 2013.