Societatea Română de Dermatologie (SRD) va demara în această vară o amplă campanie de informare în ceea ce priveşte depistarea şi prevenirea cancerului cutanat, a anunţat secretarul general al SRD, dr. Alin Nicolescu, într-o conferinţă de presă care a avut loc la începutul acestei luni.

Medicul a prezentat datele unei recente campanii desfăşurate în Delta Dunării în perioada 30 mai-2 iunie, ocazie cu care au fost consultaţi gratuit peste 150 de locuitori ai comunelor Mahmudia şi Murighiol. Din nefericire, au fost depistate mai multe cancere cutanate, a arătat dr. Alin Nicolescu. Potrivit medicului, SRD va relua cât mai des această acţiune, pentru că oamenii expuşi zilnic unor radiaţii solare extrem de puternice au nevoie de consultaţii dermatologice periodice.

Având în vedere această patologie gravă, cu prilejul celei de-a VIII-a ediţii a EuroMelanoma Day a fost demarată şi această nouă campanie, care se desfășoară în parteneriat cu Academia Europeană de Dermatologie şi Venerologie (EADV).

SRD şi-a propus pentru anul acesta să aducă medicii dermatologi mai aproape de pacienţi în lupta contra cancerului de piele. Specialiștii vor oferi informaţii şi vor acorda consultaţii gratuite populaţiei aflate pe litoralul Mării Negre, în staţiunile Mamaia, Eforie Nord şi Neptun, precum şi tinerilor din liceele bucureştene şi din Cluj-Napoca, Iaşi, Târgu. Mureş, Timişoara, Braşov, Constanţa, Craiova, Oradea şi Sibiu.

“Şi această acţiune are acelaşi scop, dublu scop. Pe de o parte, are în vedere sensibilizarea opiniei publice faţă de pericolul expunerii la radiaţiile solare şi tocmai de aceea am ales să derulăm campania pe litoral, iar, pe de altă parte, şi cred că este scopul cel mai important, încurajarea prezentării la medicul dermatolog pentru diagnosticul precoce al cancerului de piele”, a declarat prof. dr. Călin Giurcăneanu, preşedintele SRD.

Campania “Pune stop cancerului de piele! Informează-te!” se va desfăşura simultan în cele trei staţiuni, în perioadele 28-30 iunie, 12-14 iulie şi 9-11 august în intervalul orar 8.00-17.30.

În locurile ce vor fi special amenajate pe plaja hotelului Iaki din Mamaia, a hotelului Europa din Eforie Nord, precum şi pe plaja din Neptun – zona “La steaguri”, minimum 12 medici dermatologi din ţară, câte patru în fiecare staţiune (cărora li se vor adăuga medici din Constanţa), vor oferi consultaţii şi informaţii gratuite.

Pe lângă pliantele informative legate de depistarea melanomului şi prevenirea cancerului cutanat, persoanele interesate vor mai primi şi mostre de creme fotoprotectoare.

Dr. Alin Nicolescu a precizat că acţiunile SRD se vor îndrepta şi spre locuitorii zonelor montane, dând exemplu keratoza actinică, un stadiu precoce al unei alte forme de cancer cutanat, ce apare pe pielea expusă timp îndelungat la soare. Potrivit studiilor, această afecţiune este întâlnită frecvent la rasa albă – mai ales la persoane blonde, roşcate, cu ochi verzi sau albaştri, la cei care trăiesc mult în aer liber, la altitudini mari.

“Keratoza actinică poate fi prevenită prin evitarea expunerii îndelungate la soare şi folosirea unei creme cu factor de protecţie solară. În general, trebuie examinată pielea pentru afecţiuni sau alte tumorete suspecte, periodic, în special dacă expunerea la soare este mai îndelungată”, a evidenţiat dr. Alin Nicolescu.

Medicul a subliniat că la începutul expunerii la soare trebuie să utilizăm creme cu factor de protecţie mare, 50+, iar după două-trei zile putem folosi şi creme cu factor de protecţie mai mic, 25+, procurate din farmacii. Aceste precauții sunt necesare și atunci când ieșim în oraș, în soare puternic.