În săptămâna 14-20 octombrie, Ministerul Sănătăţii a organizat dezbateri pe tema schimbărilor în programul de Rezidenţiat. La întâlnirea de miercuri, 16 octombrie, au participat dr. Raed Arafat, Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii, şi reprezentanţi ai medicilor, societăţii civile şi Presei. După ce au renunțat la ideea admiterii în trunchiul comun pe baza mediei de absolvire a facultății, oficialii au anunțat că iau în calcul varianta admiterii la Rezidențiat în funcție de nota obținută la examenul de licență. “Va fi un examen mult mai serios, pe baza lui devii medic, dar și intri în prima fază a rezidențiatului”, a spus dr. Arafat.

În schimbările aflate în stadiul de proiect se pune accentul pe flexibilizarea programului de rezidențiat în cadrul celor doi ani de trunchi comun, astfel încât să existe o rotație rapidă a stagiilor, iar medicii să ia contact cu o cazuistică variată. În plus, în acest fel, medicii rezidenți își pot da seama din timp dacă specializarea aleasă este una pe care și-o doresc și care li se potrivește. “Trecem de la un sistem în care ești forțat să alegi o specializare în cinci minute, într-o teleconferință, la unul în care alegi în timp, informat și prin training”, a mai spus dr. Arafat. Oficialul a subliniat faptul că toate aceste măsuri nu urmăresc îngreunarea pregătirii medicilor rezidenți, ci creșterea calității pregătirii lor. În plus, prin noul sistem de organizare, autorităţile doresc să evite situaţiile în care absolvenţii de Medicină sunt “lăsaţi pe dinafară”.

O controversă a ridicat propunerea ca medicii rezidenţi care nu reuşesc să treacă de examenul de admitere în faza a doua a rezidenţiatului să fie repartizaţi prin alunecare spre Medicină de Familie, după realizarea unul an suplimentar specific acestei specializări. Reprezentanţii medicilor de familie au semnalat faptul că specializarea lor necesită o pregătire aparte, pentru care acel an suplimentar nu este suficient, şi oameni care să îşi dorească să o practice.

Alte discuţii au vizat faptul că încă mai există specialități în care curricula nu s-a adaptat de 30 de ani.

Rezidenţii vor da feedback despre îndrumători

Un alt subiect intens dezbătut a fost acela al creării unei baze de date care să urmărească toți rezidenții – stagiile efectuate de aceștia, centrul, rezultatele. Acest sistem le va oferi tinerilor medici posibilitatea de a da feedback sub protecția anonimatului privind trainingul primit și calitatea îndrumătorilor. “Este un proiect pe care l-am avut în vedere și acum cinci ani, dar atunci au existat persoane care au spus că nu este nevoie de un astfel de sistem”, a susţinut dr. Arafat. Dacă feedbackul primit este unul negativ, se va întruni o comisie de evaluare, existând şi posibilitatea ca respectivului centru să i se retragă dreptul de a pregăti rezidenţi. De asemenea, dr. Arafat a subliniat faptul că rezidenții trebuie să fie mai solicitanți (“demanding”), astfel încât să reuşească să facă lucruri practice în timpul anilor de pregătire.

Bursa va completa salariul rezidenţilor

Alt subiect analizat săptămâna aceasta a fost cel al salarizării medicilor rezidenți. La discuţie au participat ministrul Finanţelor Publice Daniel Chițoiu, Secretarul de Stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina și ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu. Una dintre propunerile lansate în cadrul întâlnirii a vizat păstrarea salariului actual şi completarea lui cu o bursă oferită de Ministerul Educației, în acest fel obţinându-se creşterea veniturilor medicilor rezidenţi. O nouă întâlnire pe această temă va avea loc în săptămâna 21-27 octombrie.