În perioada 19-21 aprilie a avut loc, la Mangalia, Conferința Națională pentru Turismul de Sănătate. La eveniment au participat, din partea autorităților, doamna Maria Grapini, Ministru Delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, dr. Vasile Cepoi, Consilier de Stat pe probleme de sănătate în cadrul Cancelariei Prim-ministrului, doamna Diana Ţenea, Director în cadrul Direcţiei Generale Dezvoltare Regională a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice și domnul Cristian Radu – Primar al Municipiului Mangalia.

Manifestarea, premergătoare publicării memorandumului privind turismul de sănătate în România, a urmărit să aducă la aceeași masă specialiști în domeniu și reprezentanți ai ministerelor implicate în dezvoltarea turismului de sănătate, pentru a evalua problemele existente și a propune soluții pentru remedierea acestora.

“Turismul de sănătate este printre cele trei domenii strategice care se regăsesc în strategia Ministerului și niciodată nu voi refuza o inițiativă care este în consens cu cea a Ministerului de a transforma acest «potențial», cuvânt pe care am obosit să-l tot aud rostindu-se, în realitate”, a spus Maria Grapini, Ministru Delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism. “Avem medici specialiști recunoscuți mondial, ar trebui să valorificăm acest lucru și în domeniul turismului. Avem bani europeni de cheltuit pe promovarea turismului până în 2015. Nu trebuie să-i cheltuim pe un logo, ci pe promovarea unui set de valori. România trebuie să fie prezentă în cataloagele marilor turoperatori și mă voi asigura că acest lucru se întâmplă”, a completat ministrul.

Doamna Maria Grapini a anunțat că în următoarele zile, Guvernul va publica un memorandum privind turismul de sănătate, un document conținând o analiză a situației în care se află acest domeniu în România și care reflectă interesul autorităților pentru dezvoltarea turismului de sănătate. Următorul pas va fi crearea unui grup de lucru care să vină, în scurt timp, cu un set de propuneri privind dezvoltarea turismului de sănătate, prin stabilirea unui cadru administrativ și legislativ.

Un alt aspect subliniat de participanți a fost acela că Ministerul Sănătății trebuie să poată să certifice calitatea resurselor din stațiuni și calitatea serviciilor medicale și hoteliere. Doar acest lucru, comunicat transparent, va determina turiștii străini și companiile de asigurări să aleagă România ca destinație pentru turismul de sănătate. “Din octombrie intră în vigoare directiva 24/2011, prin care pacientul va avea libertatea să-și aleagă furnizorul de servicii medicale din orice țară. Pentru a putea furniza servicii de sănătate pacienților din Uniunea Europeană este nevoie de un sistem care să le confirme calitatea serviciilor și de un sistem care să le permită aflarea acestor informații”, a spus dr. Vasile Cepoi, Consilier de Stat în Cancelaria Prim-ministrului.

În condițiile creșterii speranței de viață, bolile asociate vârstei înaintate pot fi prevenite și tratate cu ajutorul turismului de sănătate, a subliniat prof. dr. Luiza Spiru, președintele Fundației “Ana Aslan” Internațional, prezentă la eveniment. Toate acestea – printr-o abordare individualizată, adaptată fiecărui turist. Pentru că, după cum au subliniat participanții, persoana care călătorește pentru a-și îngriji sănătatea, fie pentru a preveni îmbolnăvirea, fie pentru a se trata, este o persoană pretențioasă, care are nevoie de pachete complet, adaptate nevoilor sale și ale însoțitorilor.

Conferința Națională pentru Turismul de Sănătate de la Mangalia a fost organizată de Fundația Amfiteatru, în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România, Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia, Primăria Municipiului Mangalia, Organizația Patronală a Turismului Balnear din România, Asociația Română de Balneologie și Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor în Turism din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *