Noua Lege a Sănătăţii ar putea intra în dezbaterea Parlamentului cel mai devreme în februarie-martie 2013, acum fiind discutată cu experţii europeni, a declarat ministrul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, în cadrul emisiunii “După 20 de ani”, difuzată duminică dimineaţa la ProTV.

“Acum legea se discută cu expertul UE, pe anumite aspecte. Pe noi ne interesează sfaturi pe reforma asigurărilor, a spitalelor, ca structură. Aş zice că legea este încă în construcţie şi în lucru. Domnul Cepoi (dr. Vasile Cepoi, fostul ministru al Sănătăţii, n.r.) se ocupă şi acum de lege”, a spus ministrul Sănătăţii, citează Mediafax. Raed Arafat a precizat că toţi cei care lucrează acum la modificarea legii vor anunţa când au intrat în faza finală.

Bugetul Sănătăţii în 2013 va rămâne, cel mai probabil, la acelaşi nivel, unul mult inferior bugetelor din statele europene, a spus ministrul.

Trebuie să existe un consens social privind nivelul de salarizare al medicilor

“Se caută soluţii pentru banii medicilor. În noua lege, prin independenţa spitalelor, îi pot plăti după performanţă. Dar în primul rând trebuie recunoaştere clară, trebuie un consens social”. Ministrul a explicat că sindicatele reprezentând diverse categorii profesionale trebuie să se pună de acord asupra nivelului acestor salarii. Dr Raed Arafat a dat exemplul Iordaniei: medicii plecau în ţările din Golf şi în Arabia Saudită. Soluţia a fost triplarea peste noapte a salariilor medicilor cei mai vânaţi peste hotare. “Este vorba despre decizie politică, să se înţeleagă că noi avem  monitorizarea FMI, să fim foarte atenţi. În plus, deschidem recunoaşterea automată a calificărilor din SUA, Canada, Israel. Sunt români care vor de ani de zile să revină”, a explicat Raed Arafat în emisiunea “După 20 de ani”.
Potrivit ministrului, pentru creşterea veniturilor medicilor ar mai fi o soluţie, respectiv să li se permită ca în spitalele publice să ofere consultaţii după program, în regim privat.

Cod etic pentru firmele de medicamente şi aparatură medicală

Întrebat despre cheltuielile din sistemul de sănătate, dr Raed Arafat a anunţat că Ministerul Sănătăţii are în vedere un cod de etică pe care furnizorii de medicamente, de aparatură şi de materiale medicale trebuie să îl semneze cu statul. Acest acord ar preveni practicile incorecte sau corupţia, cum ar fi situaţiile în care unele firme câştigă licitaţia, dar nu îşi îndeplinesc obligaţiile: “O firmă vine şi câştigă licitaţia, dar nu livrează. Se întâmplă în oncologie, ne lasă spitalul descoperit, spitalul nu poate organiza o a doua licitaţie. Există firme cu astfel de practici în domeniul medical, este o practică foarte răspândită”, a precizat ministrul Sănătăţii.
O altă metodă de scurgere a banilor este oferirea aceloraşi aparate la preţuri diferite de la un spital la altul. De asemenea, Minsterul are în vedere realizarea acestor licitaţii la nivel naţional, pentru a obţine preţuri mai bune. “Este nevoie de proceduri, de monitorizare şi de control în cadrul acestor colaborări”, a mai spus dr. Raed Arafat.

Medicamente scumpe sau medicamente eficiente

Prescrierea de medicamente scumpe ca tratament de primă intenţie este o altă sursă de cheltuieli nejustificate. Minstrul a dat exemplul programului de diabet, care a înregistrat costuri crescute fără o corelare cu beneficiul pacienţilor. “La noi este cum am mai zis – dăm arma nucleară înainte să folosim arma convenţională. În Franţa, medicul începe cu medicamentul cel mai ieftin, cel mai eficient şi se ajunge la cel scump numai dacă aceste medicamente nu îşi fac efectul, sau dacă este recomandare expresă pentru aceste medicamente scumpe, începem cu ele, dar numai în cazuri speciale”. Raed Arafat a mai spus că Ministerul Sănătăţii, împreună cu experţi naţionali şi internaţionali, vor întocmi un ghid, un protocol pentru diabet.

Reţeta electronică, mecanism antifraudă

Reţeta electonică şi cardul sunt lucruri normale în orice sistem sanitar din Uniunea Europeană, ele se aplică mai întâi experimental, apoi devin obligatorii, a mai spus ministrul Sănătăţii, Raed Arafat. “Recent, cineva mi-a spus că pe un CNP au fost prescrise 40.000 de tablete dintr-un medicament. Reţeta şi cardul care vor fi introduse, mai întâi experimental, vor trebui să limiteze, să reducă anumite aspecte de fraudă. Ideea este ca aceste acte să devină obligatorii”, a spus ministrul Sănătăţii. Raed Arafat a precizat că orice sistem sanitar are un program de monitorizare electronic.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *