În perioada 22-23 martie 2013 a avut loc, la Iași, Conferința Regională “Managementul pacientului politraumatizat în spitalele din România”, ediția a III-a. Evenimentul s-a înscris într-o serie de manifestări coordonate de prof. dr. Mircea Beuran, președintele Societății Române de Chirurgie de Urgență și Traumatologie, și a urmat celor două conferințe naționale care au avut loc anul trecut, la Tg. Mureș și București.

Aceste întâlniri urmăresc să stabilească un dialog între specialiști, pentru găsirea celor mai bune soluții privind rezolvarea cazurilor critice, politraumatizate, în toate etapele îngrijirii: din momentul preluării lor de către Ambulanță și până la externarea din spital.

Conferințele regionale anticipează crearea centrelor regionale de urgență. Alegerea Iașului ca locație pentru prima conferință la nivel regional se justifică prin provocările speciale cu care se confruntă medicii dintr-un spital pavilionar, cum este Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Spiridon” Iași.

În politraumă, trei sunt cuvintele-cheie: rapid, atent și ordonat. Asta înseamnă existența procedurilor și protocoalelor, dar și schimbarea de mentalitate. Profesorul Beuran a avut această inițiativă anul trecut, plecând de la afirmația pe care o face tot mai multă lume, că până la UPU (n.r.: Unitatea de Primire Urgențe), pacientul vine cu o rapiditate foarte mare, dar de la UPU încolo, spitalul nu mai face față să rezolve corect cazul. Pentru a rezolva această problemă, am ajuns la aceste dezbateri”, a spus dr. Vasile Cepoi, Consilier de Stat pe probleme de sănătate în Cancelaria Prim-ministrului. Politrauma reprezintă afectarea a cel puțin două organe, dintre care unul cu risc vital.

Această preocupare privind pacientul critic și, în special, pacientul politraumatizat a pornit din zona de chirurgie, dar a cuprins întreaga zonă medicală, inclusiv pe cea de urgență. De asemenea, toate autoritățile ieșene au fost prezente la deschiderea conferinței. Ce se întâmplă este că în zona de prespital avem legislație, avem lucrurile cât de cât puse la punct și avem și recunoaștere oficială din partea Europei (n.r.: punerea la punct a Urgențelor a fost condiție de aderare la Uniunea Europeană). Este ceea ce ne propunem să facem și în privința pacientului care ajunge în spital adus în urgență. Iar aici rolul cel mai important îl are chirurgia generală, alături de ea venind celelalte specialități: chirurgie plastică, ortopedie, neurochirurgie, chirurgie vasculară, chirurgie pediatrică și terapie intensivă”, a declarat la conferința de presă de sâmbătă, 23 martie, conf. dr. Diana Cimpoeșu, șef lucrări Disciplina Medicină de Urgență UMF “Grigore T. Popa” Iași și coordonator SMURD al regiunii de Nord-Est.

Dintre concluziile specialiștilor care au participat la eveniment:

1.    Pacientul politraumatizat trebuie să fie adus la o Unitate de Primire Urgențe aflată într-un spital care beneficiază de toate specialitățile medicale. Centrul de politraumă ar trebui să fie localizat în cadrul departamentului de terapie intensivă și reanimare al unui astfel de spital.

2.    Protocoalele de preluare a pacientului politraumatizat din UPU trebuie să fie rezultatul colaborării dintre medicii de toate specialitățile. Fiecare medic din echipa de politraumă trebuie să poată să recunoască problemele pe care le prezintă pacientul și să poată stabili care este prioritatea terapeutică. De altfel, evenimentul de la Iași a fost una dintre foarte puținele manifestări în care medici de diverse specialități au susținut prezentări, astfel încât fiecare specialitate să poată afla și abordările celorlalte specialități, la nivel teoretic.

3.    S-a propus ca echipa de politraumă să aibă o conducere colectivă, astfel că, în funcție de momentul în care se află pacientul și de leziunea sa principală, liderul poate fi urgentisul, anestezistul sau chirurgul.

4.    Protocoalele trebuie să ducă la o scădere a mortalității prin politraumatism și la o creștere a calității vieții pacientului. “După modelul pe care l-am creat în ultimii ani cu programul de cardiologie, care a spus că Urgența trebuie să aducă pacientul cu infarct într-un centru care să poată să îi facă angioplastie, să-i pună stent în 120 de minute și astfel s-au făcut niște căi ca să atingem această țintă, și așa cum cardiologia a raportat scăderea mortalității în urma introducerii acestui program finanțat din taxa de viciu, așa și cu politrauma – trebuie să ne propunem ca în 60 de minute, de exemplu, pacientul să primească evaluarea primară și secundară din partea întregii echipe”, a declarat conf. dr. Diana Cimpoeșu.

5.    A fost prezentat Registrul Român de Traumă, aplicație online (www.traume.ro, www.registrutraume.ro) realizată de Spitalul Floreasca împreună cu Universitatea Politehnică București. Instrumentul, util în primul rând pentru cercetare, va fi accesat pe bază de username și parolă de către medicii desemnați în acest sens.  Dr. Vasile Cepoi a anunțat că săptămâna aceasta se va întâlni cu reprezentanții STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale) pentru a gestiona introducerea datelor pacienților prin rețeaua VPN (rețea private virtuală), în regim de confidențialitate.

6.    Dr. Cepoi a anunțat că în urma întâlnirilor de anul trecut, Guvernul și Ministerul Sănătății (MS), prin dr. Raed Arafat, a înființat un program de terapie intensivă. Programul suplimentează decontările pentru cazurile extreme care ajung în secțiile de terapie intensivă, cazuri care consumă foarte mulți bani și care distorsionează tariful pe caz ponderat folosit pentru plata serviciilor. Programul a fost realizat împreună cu prof. dr. Dorel Săndesc, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

Conferința “Managementul pacientului politraumatizat în spitalele din România” a fost organizată de Societatea Română de Chirurgie de Urgență și Traumatologie și de Fundația Amfiteatru, sub egida “Amfiteatrul de Sănătate”, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T Popa” Iași, Disciplina Medicină de Urgență. La deschidere au participat oficialitățile Iașului: primarul Gheorghe Nichita, viceprimarul Marius Chirică, prefectul Romeo Olteanu, președintele Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, dr. Lucian Indrei, director executiv al DSP Iași.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Antibiotice, Gemedica, Rombiomedica, Takeda Nycomed, Medimpact și Steril România.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *