1.399 de medici şi 2.093 de asistenţi din toată ţara au fost specializaţi să prevină, să prevadă şi să diagnosticheze îmbătrânirea cerebrală, în cadrul proiectului Brain Aging. Proiectul, creat din nevoia de a depista semnele precoce ale bolilor neurodegenerative, a fost finanțat din fonduri europene și s-a încheiat vineri, 31 mai.

După cum a explicat prof. dr. Luiza Spiru, președintele Fundației Ana Aslan Internațional, proiectul a vizat șapte specialități medicale:  “Este vorba de medicina de familie, neurologie, psihiatrie, geriatrie, medicină imagistică, medicină moleculară sau de laborator, şi a şaptea este de anestezie-terapie intensivă, pentru că de foarte multe ori accelerarea acestui fenomen se întâmplă după o succesiune de intervenţii chirurgicale cu anestezie generală.”

Îmbătrânirea creierului se referă în primul rând la bolile neurodegenerative, între care cea mai cunoscută este maladia Alzheimer, dar și la accidentele vasculare cerebrale. Marea îngrijorare a medicilor ține de faptul că, în ultima vreme, a scăzut vârsta la care se declanșează boli precum maladia Alzheimer, știut fiind că pierderile cerebrale încep cu 10-15 ani înainte ca primele simptome ale bolii să se manifeste clinic. “În aproximativ zece ani, vom asista la următorul scenariu: o persoană de 40 de ani merge la neurolog împreună cu unul dintre părinți. Medicul întreabă Cine este pacientul? Iar pacientul este tânărul”, ne spune prof. dr. Luiza Spiru.

Medicii spun că fenomenul este o consecință a stilului de viață și a interacțiunii dintre numeroși factori de mediu, inclusiv stresul, și bagajul nostru genetic. Pentru a afla impactul pe care îl are stresul asupra creierului, specialiștii de la Fundația Ana Aslan Internațional analizează istoricul personal al fiecărui individ, factorii de risc pentru sănătatea creierului și gradul de satisfacție pe care îl oferă locul de muncă. Apoi corelează aceste informații cu rezultatele unor teste specifice – biomarkeri serologici și imagistici.

Potrivit European Brain Council Report 2011, primele patru boli care afectează populația Europei cu vârste de peste 55 de ani sunt anxietatea-depresia, bolile neurodegenerative (cea mai cunoscută fiind boala Alzheimer), alcoolismul și accidentul vascular cerebral.