În perioada 20-22 septembrie, specialiștii în chirurgie și în medicina de urgență au dezbătut, la Târgu-Mureș, problema asistenței de urgență în spitalele românești, în cadrul Conferinței Naționale “Excelență în sistemul medical de urgență în spitalele din România”. La lucrările conferinței au participat ministrul sănătății, dr. Vasile Cepoi, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Raed Arafat, și prof. dr. Mircea Beuran, șeful Clinicii de Chirurgie de la Spitalul Clinic de Urgență București și președintele Societății Române de Chirurgie de Urgență și Traumatologie. În cea de a treia zi a conferinței, la sesiunea dedicată concluziilor au luat parte și prim-ministrul Victor Ponta, ministrul educației, Ecaterina Andronescu, și ministrul administrației și internelor, Mircea Dușa.

Scopul conferinței a fost acela de a face o analiză realistă a situației în care se găsește asistența medicală de urgență în spitalele din România și de a găsi soluții care să permită tratarea la standarde optime a cazului de urgență, și în special a politraumatismului, și după momentul ajungerii lui la spital. “Am înțeles chiar și eu, care nu sunt un specialist, că degeaba mașina salvării aduce cazul de urgență rapid și în bune condiții la spital, dacă aici medicii nu au cum să-i ofere tratamentul corespunzător”, a spus prim-ministrul Victor Ponta.

În cadrul lucrărilor conferinței, s-au dezbătut intens problemele cu care se confruntă asistența medicală de urgență în spital, pornind de la subfinanțare, lipsa platoului tehnic și de personal, și până la insuficienta organizare și comunicare în cadrul sistemului. “Urgențelor în spital nu li s-a acordat până acum suficientă atenție. Sunt o serie de probleme care fac ca investitiile care s-au făcut în prespital să nu fie finalizate corespunzător”, a spus ministrul sănătății, dr. Vasile Cepoi. “Avem un ceas, din care doar brățara este elvețiană. Suntem într-o situație gravă, atât pentru medici, dar mai ales pentru pacienți. Iar politrauma ridică probleme mai mari decât alte cazuri aduse în Urgențe, cu o evoluție imprevizibilă și cu un timp de spitalizare îndelungat”, a atras atenția și prof. dr. Mircea Beuran, coordonatorul conferinței. Dr. Raed Arafat a dat exemplul terapiei intensive (ATI), cu o capacitate incorect calculată la noi: “Trebuie să fie un program consistent, de dezvoltare continuă. De exemplu, așa cum facem investiții periodice cu ambulanțele, așa ar trebui să procedăm și cu secțiile de ATI în ceea ce privește dotările cu aparatură”, a subliniat subsecretarul de stat.

Specialiștii prezenți la conferință au propus o serie de măsuri pentru rezolvarea situației urgențelor în spital, concomitent cu continuarea dezvoltării asistenței de urgență prespital, care a atins în ultimii ani standarde europene. În acest sens, obiectivul pe termen scurt s-a admis a fi reconsiderarea modului de decontare a cazului de urgență în spital, cel pe termen mediu – dezvoltarea protocoalelor diagnostico-terapeutice care vizează urgența în spital, iar pe termen lung – crearea unor centre regionale performante de urgență și politraumă către care să fie direcționate cazurile grave.

Aceste propuneri urmează să fie discutate în amănunt și înmânate ministrului sănătății și prim-ministrului Ponta. “Îmi doresc să găsiți un plan de dezvoltare care să permită realizarea de schimbări sustenabile, plan pe care îl voi sprijini”, a declarat Victor Ponta. După vizita la conferință, premierul a participat la inaugurarea Unității de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. Preluăm din comunicatul postat sâmbătă pe site-ul Guvernului: “Astăzi de dimineaţă, am avut ocazia să mă întâlnesc şi cu domnul profesor Beuran şi cu alţi profesori care sunt dincolo de partea de salvare imediată şi de transport a oricărui pacient, sunt chiar în spital în zona de urgenţă şi sunt convins că dacă vrem să facem ceva cu adevărat bun, trebuie să investim în toate segmentele pentru că altfel, dacă ne oprim doar la un anumit moment, vom pierde vieţi omeneşti şi vom pierde eforturile extraordinare pe care le fac cei din sistemul de urgenţă.

Conferința Națională “Excelență în sistemul medical de urgență în spitalele din România” este cea de a patra organizată anul acesta de Fundația Amfiteatru și de revista EuRoComunitatea medicală, sub egida „Amfiteatrul de sănătate”. Evenimentele „Amfiteatrul de sănătate” sunt construite pe ideea unor tribune virtuale care invită, periodic, toți actorii din sistemul sanitar românesc la un dialog profesionist și transparent, pentru a găsi soluții coerente, acceptate și realizabile.