Prevenția, eficientizarea și reechilibrarea cheltuielilor, controlul și transparența în sistemul de sănătate se numără printre prioritățile noului Ministru al Sănătății.

Cel mai recent anunț al ministrului Eugen Nicolăescu se referă la faptul că noul contract-cadru, care va intra în vigoare de la 1 martie, va stipula că banii publici vor susţine numai spitalele publice din România. Astfel, va fi sistată finanţarea din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru unităţile spitaliceşti private, potrivit MEDIAFAX.

“În contractul-cadru pe 2013 care va intra, sper, în vigoare la 1 martie, vom sista finanţarea din fondurile Casei pentru unităţile spitaliceşti private. Astfel încât toţi banii publici – vorbim de fondul unic naţional de asigurări sociale de sănătate – să meargă către spitalele publice. Circa 10 la sută exista finanţare pentru sectorul privat, în felul acesta, cu 10 la sută va creşte fondul alocat spitalelor (publice) pentru perioada următoare. Ceea ce, împreună cu cei 200 de milioane de lei pentru anestezie şi terapie intensivă, sper că va asigura o finanţare superioară a spitalelor şi va micşora din nemulţumirile cetăţenilor.

O prioritate absolută va fi prevenția

Eugen Nicolăescu a declarat reporterilor Mediafax că va urmări prevenţia sub toate aspectele şi la toate nivelurile. “Urmărim prevenţia sub toate aspectele, prevenţia primară, secundară, terţiară. Urmărim prevenţia de la educaţie, în şcoală, de la educaţie civică, urmărim prevenţia de la medicul de familie, de la medicul din ambulatoriu. Urmărim prevenţia sub toate formele ei, de când, poate, mama se gândeşte să facă un copil, de când copilul este în burta mamei şi până când se naşte. Sunt foarte multe lucruri şi le vom face. Vom avea în Ministerul Sănătăţii un compartiment de prevenţie care va răspunde de politica publică, ca să dovedim că ţinem la acest proiect şi că îl punem în atenţia noastră cu prioritate”, a spus Nicolăescu.

Program de screening pentru cancerul de col uterin

Ministerul Sănătății va aloca fonduri suplimentare în 2013 programului de screening al cancerului de col uterin. Pentru perioada imediat următoare este pregătit un pilot care se va desfăşura în Capitală, cu scopul de a se vedea dacă sunt atinse obiectivele, a anunţat ministrul Sănătăţii. “Am convenit, împreună cu Asociaţia Bolnavilor de Cancer şi cu Fundaţia Renaşterea, ca acest proiect să se deruleze pilot în 2013 numai în Bucureşti, pentru a vedea deficienţele programului, dacă vor exista. Pornesc de la premisa că niciodată nu putem să elaborăm un proiect perfect. Orice proiect este perfectibil, dar putem să-l îmbunătăţim, iar pentru aceasta trebuie să facem un pilot mare, iar un pilot mai mare nu poate fi decât în Capitală”, a explicat ministrul la masa rotundă cu tema “Radiografia sistemului de sănătate în 2012 şi perspective pentru 2013”, organizată de Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR).

La sfârşitul anului, Ministerul Sănătăţii (MS) va analiza dacă obiectivele propuse şi-au atins scopul şi dacă proiectul va putea fi dezvoltat în 2014 şi în judeţe.

“Vrem ca în trei ani să finalizăm screeningul pentru cancer de col uterin pentru toată populaţia eligibilă. Tot cu Renaşterea şi alte asociaţii, încercăm să construim un mecanism prin care să reluăm campania de informare şi de comunicare pe vaccinarea împotriva cancerului de col uterin. Sunt tot mai multe mame, medici, profesori, diriginţi, care consideră că această vaccinare este binevenită, este necesară. MS este dispus să facă un asemenea program. Când vom avea liste certe, vom încheia contract cu furnizorul de vaccin, cu decontare numai pentru ceea ce se vaccinează efectiv, pentru ceea ce avem liste”, a adăugat ministrul.

Cu acelaşi prilej, Eugen Nicolăescu a ţinut să precizeze că, din informaţiile pe care le are, în campania de vaccinare HPV din 2008-2010 au fost “manipulări oribile”.

Ministerul va avea un departament de coordonare a programelor naționale

În cadrul Ministerului Sănătății va exista o Agenție Națională de Programe, responsabilă de buna desfășurare a programelor naționale și de păstrarea legăturii între Minister și asociațiile medicale. Programenele naționale sunt proiectate, coordonate și implementate de Ministerul Sănătății și finanțate de la bugetul Ministerului și al Fondului Unic de Asigurări de Sănătate, cu scopul de a asigura prevenirea și tratamentul unor boli grave sau cu potențial epidemiologic crescut.

Din 2013, va fi introdus un program prin care secţiile de anestezie şi terapie intensivă vor beneficia de suplimentări de fonduri, prin finanțare de la bugetul de stat, pentru toate cele 53 de spitale strategice.

În plus, mai există două programe-pilot, legate de traumă şi de accidente vasculare cerebrale. După cum a explicat Secretarul de Stat dr. Raed Arafat, este vorba de un program-pilot în cinci centre și care vizează tratamentul standard în caz de accidente vasculare de tip ischemic (prin blocarea unei artere cu un cheg de sânge, spre deosebire de cele hemoragice). “Acesta este un program experimental, cu care vom merge foarte atent şi, dacă reuşim să implementăm programul corect, ne extindem la alte centre în următorii doi ani. Va intra din luna martie a acestui an. Mai este un program destinat traumei, pentru toate implanturile şi dispozitivele medicale care reprezentau o problemă de cost pentru spitale. Iarăşi se va merge pe program-pilot aici, pe un număr de centre în acest an, după care se va extinde, cel mai probabil”, a spus dr. Arafat. Secretarul de Stat Raed Arafat a subliniat că în domeniul urgenţei nu se mai vorbeşte doar de SMURD, Ambulanţă, Unităţi de Primiri Urgenţă, ci şi de secţiile de terapie intensivă şi de încă câteva “aspecte importante pentru tratamentul definitiv” al bolnavului.

50% creștere pentru bugetul pentru ambulator

Printre măsurile luate de noul ministru al Sănătății se numără și mărirea cu 50% a bugetului pentru finanțarea medicinei de ambulatoriu. “Asta înseamnă că reechilibrăm internările în spitale, reechilibrăm serviciile care se efectuează de către spitale, descurajăm internările fictive, dar şi pe cele făcute numai de dragul de a face servicii şi, ca atare, de a mări costurile. Cu astfel de măsuri, costurile pot fi diminuate şi unităţile sanitare s-ar putea încadra în bugetele aprobate. Este o măsură strict managerială de control şi transparenţă”, a spus ministrul Sănătăţii.

Noua lege a Sănătății, în revizuiri

Ministrul a spus că va pune pe masă la întâlnirea cu delegaţia FMI un calendar de modificări la Legea 95/2006 şi precizări legate de efectele pe care le vor produce aceste modificări. Nicolăescu va explica reprezentanţilor organizaţiilor internaţionale că implementarea unei noi legi a sănătăţii aşa cum s-a discutat în ultimul an ar dura câţiva ani.
Totodată, ministrul Sănătăţii a precizat că le va spune reprezentanţilor FMI că, până la 30 aprilie, în România va exista, pentru prima dată în ultimii 15 ani, pachetul de servicii medicale de bază.

“Mai concret, pentru prima oară vom şti că avem o anumită sumă de bani şi ce anume servicii putem acorda din aceşti bani”, a adăugat ministrul Sănătăţii. Nicolăescu a precizat că vrea să fie pregătit pachetul pentru dezbatere publică, la 30 iunie să fie aprobat şi probabil în trimestrul patru, dacă nu mai devreme, să fie pus în aplicare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *