Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, sub egida Comisiei de Sănătate din cadrul Camerei Deputaților, în parteneriat cu Ministerul Sănătății şi Casa Națională de Asigurări de Sănătate a organizat săptămâna trecută o dezbatere referitoare la Hepatita C. Specialiştii prezenţi şi reprezentanţii asociațiilor de pacienţi au decis să iniţieze un plan de acțiune pentru soluționarea problemei Hepatitei C în România. Planul vizează începerea unui program național de diagnosticare, genotipare și tratare, precum și facilitatea accesului pacienților la terapia de ultimă generaţie. Această terapie este esenţială în special pentru acei bolnavi care nu au răspuns la tratamentul standard (interferon peghylat şi ribavirină) și care nu au nicio alternativă de tratament în acest moment.

La hepatita C, avem șanse foarte mari de vindecare, de peste 80%. În 2001, eu am făcut un plan pentru HIV și m-am ținut de el indiferent de ce culoare politică a trecut prin Minister. Am spus că singura culoare a sănătății este culoarea albă și am mers mai departe și am implementat planul de tratament. Asta trebuie să facem și pentru hepatita C, fără nicio întârziere, pentru că putem salva multe vieți”, a declarat în cadrul dezbaterii prof. dr. Adrian Streinu Cercel, Președinte al Comisiei de Boli Infecțioase din Ministerul Sănătății.

Estimare: 650.000 de bolnavi în România

România se află pe locul al cincilea în Europa din punct de vedere al numărului estimat de persoane cu Hepatita C. Conform ultimelor studii, numărul românilor infectaţi cu virusul hepatitic C (VHC) este de aproximativ 650.000. Această cifră oficială include și numărul celor care nu au fost diagnosticați și trăiesc cu virusul, punându-și în pericol atât propria viață, cât și pe cea a celor din jur.

Hepatita C este cunoscută ca ucigașul tăcut din cauza lipsei simptomelor până în etapele avansate ale bolii. Ca atare, această boală reprezintă o problemă serioasă de sănătate publică în țări unde prevalența este ridicată, precum România și Scoția”, a afirmat în cadrul dezbaterii Stephen Barclay,  medic gastroenterolog și hepatolog la National Health Service din Glasgow, Scoția.

Află mai multe Informatii despre Hepatita C

Nu avem program de screening

Cu cea mai mare rată a mortalității din Europa cauzată de ciroza hepatică (peste 40 de decese la 100.000 locuitori), România nu dispune în momentul de față de un program de screening la nivel național care să ajute la diagnosticarea persoanelor infectate cu VHC și la începerea tratamentului într-un timp cât mai scurt. Un astfel de program de depistare precoce va duce la rezultate terapeutice cât mai bune și, în timp, la reducerea costurilor suportate de stat pentru fiecare pacient în parte.

Este o oportunitate foarte bună pentru Guvernul României să acționeze acum și să îmbunătățească diagnosticarea, informarea și accesul la tratament. Toate aceste măsuri nu doar că vor salva vieți, dar vor reduce și costurile pentru tratamentul într-o fază avansată a bolii și vor avea un  impact economic pozitiv dacă o parte semnificativă a populației va fi sănătoasă în loc să se îmbolnăvească”, a adăugat Achim Kautz (foto), vicepreședinte ELPA (European Liver Pacients Association), prezent la eveniment.

Tripla terapie, rezultate maxime

O a doua problemă cu care România se confruntă este procentul mic de pacienți diagnosticați cu VHC care ajung să fie tratați cu terapia standard: din peste 650.000 de persoane infectate, în România sunt tratate aproximativ 42.000 de persoane – adică mai puțin de 10%. În plus, jumătate dintre persoanele tratate cu terapia standard fie nu răspund la tratament, fie răspund, însă, după o vreme, boala recidivează.

La nivel mondial sunt aprobate și puse la dispoziția pacienților și a medicilor noi terapii în tratamentul Hepatitei C. În urmă cu două zile, compania Merck, cunoscută ca MSD în afara Statelor Unite și Canadei, a anunțat că tripla combinaţie boceprevir capsule de 200 mg, tratament oral pentru infecția cu Hepatita C genotip 1 (cel mai frecvent în România), în combinație cu interferon alfa și ribavirină a primit trofeul Prix Galien USA pentru cel mai bun produs farmaceutic. Boceprevirul a fost aprobat de Autoritatea Americană pentru Acreditarea Medicamentelor la începutul anului 2011 şi în acelaşi an au demarat şi testele clinice cu acest medicament în România.

Comunitatea academică, gastroenterologii și specialiştii în boli infecţioase cu preocupări în domeniul hepatitei virale, sunt solidari în mesajul că tripla terapie este opțiunea optimă pentru pacienții noștri”, a declarat dr. Lucian Negreanu, medic primar gastroenterolog, președinte al Comisiei de Aprobare a Terapiei Antivirale din cadrul CNAS.

La nivel mondial, Virusul Hepatitei C (VHC) reprezintă cauza a peste 75% din totalul bolilor de ficat, iar în fiecare an sunt descoperite alte 3 – 4 milioane de cazuri de Hepatită C în întreaga lume.

Comments

  1. De ce nu spune nimeni care sunt cauzele principale ale imbolnavirilor de hepatita B si C ??Manevrele medicale si mai ales cele din cabinetele stomatologice.Face cineva controale ca sa verifice daca instrumentele sunt cu adevarat sterile ?Intreba medicul pe viitorul pacient daca este bolnav de hepatita sau alta boala transmisibila ? Ca sa castige cat mai multi bani afiseaza o igiena de suprafata ,toate lucesc , sunt albe curate dar sterile?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *