Ministerul Sănătăţii lansează în dezbatere publică noul pachet de bază pentru serviciile de sănătate. Acesta este gratuit pentru persoanele care îşi plătesc contribuţia pentru sănătate la stat, cât şi pentru cele care nu o plătesc.

Pachetul mută accentul de pe spitalizare, pe consultaţiile în ambulator (care vor fi numărate, la propriu),  promite îngrijiri paliative bolnavilor în stare terminală, iar persoanelor cu boli psihice – terapie comportamentală, vizite la domiciliu şi monitorizarea evoluţiei. “Este o primă formă, perfectibilă, pe care o supunem astăzi dezbaterii publice”, a precizat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care speră să vadă proiectul funcţional până pe 1 februarie 2014. Cele patru documente supuse dezbaterii pot fi descărcate de aici.

Potrivit unei analize realizată de Vlad Mixich pentru hotnews.ro, pachetul prevede următoarele:

Medicina primară – sunt incluse în pachet programele de screening şi de prevenţie dedicate copilului şi femeii însărcinate, screeningul pentru cancerul de col uterin şi de cancer colorectal, serviciile de îngrijire paliativă pentru bolnavi aflaţi în stadii terminale, servicii pentru persoanele cu boli psihice.

Medicina de familie – va oferi servicii esenţiale (minime), adică un număr limitat de consultaţii, în funcţie de vârstă şi de starea de sănătate

Medicina în spital – s-a creat o listă negativă de afecţiuni care, teoretic, nu necesită internarea în spital

Medicina în ambulator –  cele mai numeroase servicii medicale oferite în cadrul pachetului de bază vor fi în ambulator, în policlinici, acesta fiind un obiectiv clar asumat de actuala conducere a MS. Ministerul a detaliat serviciile oferite pentru fiecare specialitate în parte. În cele mai multe cazuri, pachetul de bază va garanta un număr de 4 consultaţii/an pentru faza cronică a bolii şi 2 consultaţii (iniţiala şi de control) pentru faza acută. Tot în cadrul pachetului de bază se vor un număr de analize şi de proceduri.

Citeşte mai mult pe hotnews.ro.