Conferinta Managementul pacientului politraumatizat in spitalele din Romania

În perioada 2-3 noiembrie 2012, Societatea Română de Chirurgie de Urgență și Traumatologie (SRCUT), împreună cu Fundaţia AMFITEATRU şi revista Eu.Ro.Comunitatea medicală au organizat, la București, Conferinţa Națională “Managementul pacientului politraumatizat în spitalele din România – prezent și viitor”. Conferința a fost cea de a doua organizată în această toamnă pe tema asistenței de urgență în spitale și a pornit de la nevoia specialiștilor chirurgi de a avea un cadru optim pentru îngrijirea bolnavului critic din momentul aducerii lui la Unitatea de Primire Urgență și până la externarea lui. “Cazul critic este adus la spital în cel mai scurt timp, dar provocarea nu se termină aici. Din cauza evoluției, el rămâne uneori și luni de zile în unitatea spitalicească și suntem adesea puși în imposibilitatea de a-i acorda îngrijirea corespunzătoare. Politrauma, adică afectarea a cel puțin două organe, dintre care unul cu risc vital, consumă resurse importante de tip financiar, uman, de aparatură, pe care cel mai adesea spitalul nu le recuperează. Vorbim de același bolnav, trebuie să-i acordăm atenție în toate etapele îngrijirii, pentru a reveni la capacitate maximă în familie, în societate, altfel devine o persoană care nu își poate îndeplini complet rolul social transformându-se într-o nouă sursă de cheltuieli sanitare pentru comunitate”, a declarat președintele SRCUT, prof. dr. Mircea Beuran, Șeful Clinicii Chirurgie a Spitalului Clinic de Urgență București și coordonatorul conferinței.

Prezent la conferință, Subsecretarul de Stat în Ministerul Sănătății, dr. Raed Arafat, a anunțat că pregătește un act normativ care va duce cu un pas înainte ordinul 1764 privind organizarea, dar și finanțarea acestor spitale. “Conform clasificării, trebuie să existe spitale de nivel 1A, 1B, 2A, 2B, 3 și 4. Cu două excepții, care și ele mai au nevoie de lucru (este vorba de spitalele din Constanța și din Tg Mureș), nu există spitale care să poată fi încadrate în 1A, care să aibă în clădire toate specialitățile. În regiunile în care nu există spitale care să funcționeze singure ca unități de tip 1A trebuie să creăm unități funcționale de tip 1A, în sensul că vreo trei spitale trebuie să lucreze împreună (de exemplu, Floreasca va colabora cu Maternitatea Polizu și cu Spitalul de Copii “Grigore Alexandrescu”). De la fiecare unitate funcțională, managerul și directorul medical ai unității de bază au responsabilitatea organizării acestei entități, împreună cu secțiile, iar fiecare dintre celelalte spitale din cadrul unității vor desemna o persoană, astfel încât să asigure 24 din 24 de ore funcționarea acestei entități. Știu că va fi dificil, dar altă soluție la momentul acesta nu avem, până când se construiesc clădiri noi”, a menționat Subsecretarul de Stat dr. Raed Arafat. În același context, dr. Vasile Cepoi, Consilier de Stat  în cadrul Cancelariei Prim-ministrului, a subliniat importanța comunicării între membrii personalului medical pentru ca echipele multidisciplinare să funcționeze optim.

Peste această soluție organizatorică se va plia soluția financiară. Dr. Raed Arafat a anunțat că Ministerul Sănătății poartă discuții cu Școala Națională de Sănătate și cu Casa pentru a găsi soluții începând cu luna ianuarie a anului viitor: “Ce înseamnă acest lucru – să recunoaștem că aceste spitale primesc un număr mai mare de cazuri critice, că ele nu pot acoperi costurile pe care le presupun aceste cazuri în același fel în care îl fac celelalte spitale care primesc mai puține astfel de cazuri și să găsim, împreună cu Ministerul Finanțelor Publice, soluții pentru a crește finanțarea.” La conferință a participat și un trimis special al ministrului Finanțelor Publice Florin Georgescu.

Un alt punct atins în cadrul discuțiilor a fost mai buna gestionare a resurselor existente. “Sunt 43 de spitale asupra cărora trebuie să ne concentrăm, iar după ce le aducem la liman, putem să preluăm și alte spitale”, a subliniat dr. Raed Arafat. De asemenea, reprezentantul Ministerului Sănătății a lansat specialiștilor invitația de a semnala nevoile care există pe diverse supraspecializări: “Veniți cu analize și cu propuneri – dumneavoastră știți mai bine care este viziunea internațională pe acest domeniu, veniți și spuneți: acestea sunt problemele, acestea sunt propunerile, spre asta trebuie să ne îndreptăm.

Tot în cadrul conferinței, prof. dr. Mircea Beuran a prezentat specialiștilor prezenți propunerea de Registru Național de Traumă. De asemenea, medicii de la Spitalul Clinic de Urgență București și membrii SRCUT au propus o serie de măsuri legislative privind protocoalele de îngrijire a pacientului internat în spital pentru traumatism, propuneri care vin în continuarea și în completarea legislației existente. Acestea vor fi trimise pentru analiză echipelor din țară, urmând a fi transmise apoi Ministerului Sănătății. Descarcă fișierul Propuneri legislative TRAUMA

Conferința Națională “Managementul pacientului politraumatizat în spitalele din România – prezent și viitor” este cea de a cincea organizată anul acesta de Fundația Amfiteatru și de revista EuRoComunitatea medicală, sub egida „Amfiteatrul de sănătate”. Evenimentele „Amfiteatrul de sănătate” sunt construite pe ideea unor tribune virtuale care invită, periodic, toți actorii din sistemul sanitar românesc la un dialog profesionist și transparent, pentru a găsi soluții coerente, acceptate și realizabile.