În perioada 6-8 decembrie 2012, Fundaţia AMFITEATRU şi Revista Eu.Ro.Comunitatea Medicală au organizat, la Târgu-Mureș, Conferinţa Națională „Infecțiile nosocomiale în contextul multidisciplinarității”, a patra dintr-o serie de întâlniri pe tema infecțiilor nosocomiale realizate sub egida “AMFITEATRUL DE SĂNĂTATE”. Cu această ocazie, specialiștii din domeniile epidemiologie, boli infecțioase, microbiologie și sănătate publică au analizat un subiect complex și cu multiple consecințe pentru sistemul de sănătate românesc: subraportarea infecțiilor nosocomiale. Acest fenomen îngreunează luarea unor măsuri corecte, menite să reducă raportul dintre costurile generate de aceste infecții și eficiența actului medical. “Există un contrast mare între rata declarată a infecțiilor nosocomiale în România – aproximativ 1% – și cea din alte țări europene – aproximativ 9%. Poate că este nevoie de un studiu cu o sursă financiară depersonalizată pentru a vedea care este situația reală în România privind infecțiile nosocomiale”, a spus cu această ocazie dr. Vasile Cepoi, fost ministru al Sănătății și actual Consilier de Stat pe probleme de sănătate în Cancelaria Premierului.

O problemă de management al calității

După cum a declarat fostul ministru al Sănătății, infecţiile nosocomiale sunt o sursă importantă de cheltuieli şi de efort pentru pacient şi pentru sistemul medical, o cauză majoră de creştere a morbidităţii, a mortalităţii şi a ratei de reinternare în spital. Reducerea incidenţei şi gravităţii infecţiilor nosocomiale, prin implicarea reală a întregului personal al spitalului în combaterea acestora constituie un obiectiv major al managementului calităţii serviciilor medicale.

Înființarea nucleelor de calitate ale spitalelor ar trebui să stimuleze luarea de măsuri pentru prevenirea și controlul infecțiilor nosocomiale. Însă, după cum a reamintit prof. dr. Doina Azoicăi, decanul Facultății de Medicină din cadrul UMF “Grigore T Popa” Iași, epidemiologii au reponsabilități, dar nu sunt investiți și cu autoritate în cadrul spitalului și arareori fac parte din aceste nuclee de calitate.

Eroarea sistemului duce la eroarea umană

Un alt aspect subliniat de specialiști a fost acela că problema infecțiilor nosocomiale ține de finanțarea necorespunzătoare a unităților spitalicești, dar și de lipsa de comunicare dintre departamente, de insuficienta instruire a personalului medical și de problemele de management ale fiecărei unități medicale. “Prevenirea erorilor, inclusiv a celor medicale, trebuie sa înceapă cu reconsiderarea sistemului, și nu cu identificarea, blamarea și pedepsirea persoanei”, a reaminitit prof. dr. Dana Mincă de la Institutul Național de Sănătate Publică din București. Tot în cadrul lucrărilor, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, Institutul Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”, a atras atenția asupra gesturilor simple pe care nu le luăm în calcul și care cresc riscul apariției acestor evenimente.

Infecțiile nosocomiale sunt infecțiile dobândite în cursul spitalizării sau îngrijirilor medicale acordate bolnavului, cu germeni rezistenți la antibioticele uzuale. Pacienții cu risc crescut de a face infecții nosocomiale sunt cei politraumatizați, pacienții supuși intervențiilor chirurgicale, cei din secțiile de arși, imunocompromișii, pacienții care depind de aparate de susținere a vieții, nou-născuții, copiii, bunicii, persoanele din azilurile de vârstnici.

În perioada 2008-2010, Conferinţele Naționale pe tema infecțiilor nosocomiale și antibioterapiei în spitale organizate de Fundația Amfiteatru și de revista EuRoComunitatea medicală au dus la elaborarea unui Ghid de Management al Infecțiilor Nosocomiale, prin colaborarea specialiștilor în domeniile epidemiologie, microbiologie, boli infecțioase și sănătate publică.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *