În perioada 25-27 ianuarie a avut loc, la Iași, Forumul Internațional pentru Turismul de Sănătate, ediția a II-a, Evenimentul a fost organizat de Colegiul Medicilor din România și Fundația Amfiteatru.

Un plus adus față de prima ediție, desfășurată la nivel național în noiembrie 2011, îl constituie caracterul științific legitimat de existența publicației International Journal for Responsible Tourism, revistă științifică indexată în baze de date internaționale. Pe parcursul a trei zile de dezbateri pe teme ce țin de domeniul turismului și sănătății, practicieni, cercetători, manageri în turism și sănătate, dar și autorități publice din țară și din străinătate au luat parte la prezentări de lucrări și studii internaționale. Specialiștii invitați au pus accentul pe abordarea multidisciplinară, necesară pentru a crește potențialul turismului de sănătate, ca și pe necesitatea existenței unei viziuni de ansamblu, a unei strategii naționale.

“În produsul turistic de sănătate, atracția o reprezintă actul medical, restul este infrastructură. Noi avem toate elementele necesare pentru turismul de sănătate, dar nu avem ceea ce le leagă și le pune în mișcare”, a subliniat domnul Aurel Borșan, președintele Fundației Amfiteatru. “În acest moment, ne confruntăm cu un fenomen de turism medical care nu ne convine: ne pleacă românii în afară să se trateze, și resursele financiare pleacă odată cu ei, prin cheltuielile directe și prin fondurile deontate din bugetul Caselor de Asigurări de Sănătate”, a spus cu această ocazie dr. Vasile Cepoi, consilier personal al prim-ministrului pe probleme de sănătate. Domnia sa a analizat consecințele adoptării directivei europene în ceea ce privește turismul de sănătate, subliniind necesitatea de a implementa un sistem de management al calității în unitățile ce deserves turismul de sănătate.

Dr. Emilian Imbri a vorbit despre liberalizarea asigurărilor de sănătate și despre importanța promovării de pachete complete de servicii, atât opentru cei care se tratează, cât și pentru însoțitorii lor. Domnul Nicu Rădulescu, președintele Organizației Patronale a Turismului Balnear (OPTBR), a condus o discuție practică privind turismul balnear.

Prof. dr. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România, a atras atenția asupra liniei etice a relațiilor medic-pacient și tentației comercialului în Turismul de Sănătate și Turismul Medical, inevitabilă într-o societate a Consumului. Tocmai din acest motiv, Turismul de Sănătate trebuie gândit și adaptat pe specificul local, îmbinând cultura locală cu etica și justiția socială pentru a crea un produs turistic sustenabil.

În urma conferinței, Colegiul Medicilor și Fundația Amfiteatru vor realiza un memorandum care va fi înaintat Guvernului României, conținând concluziile și propunerile participanților la eveniment pe tema turismului de sănătate.

Vezi aici sinteza dezbaterilor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *