Congresul Romtransplant 2012, desfășurat în perioada 26-29 septembrie la București a marcat aniversarea a 15 ani de activitate de transplant hepatic în Institutul Clinic Fundeni şi 20 de ani de activitate de transplant renal în Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca. Cu ocazia congresului, Divizia de Transplant a UEMS – Uniunea Europeană a Medicilor Specialiști – a organizat examenul pentru Diploma Europeană de Transplant, marcând astfel cu succes integrarea transplantului românesc în reţeaua europeană de transplant.
Din comisie fac parte prof. dr. Irinel Popescu, Președinte Congres Romtransplant 2012 şi prof. dr. Mihai Lucan, şeful programului de transplant renal de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.

De o importanţă majoră, obţinerea Diplomei Europene de Transplant le permite titularilor atât să profeseze în această disciplină, cât şi să obţină o poziţie în structurile europene de transplant. De asemenea, tot cu prilejul Congresului Romtransplant 2012, EBTM – Comisia Europeană pentru Medicina de Transplant a derulat examenul pentru obținerea diplomei europene în medicina de transplant. Este pentru prima oară când acest examen s-a desfășurat în România, fiind organizat pentru a doua oară după examenul susținut în 2011 la Glasgow, în cadrul Congresului Societății Europene de Transplant (ESOT), numărând printre examinatori renumiți hepatologi și nefrologi de transplant din Europa.

Susținere din partea Bisericii Ortodoxe Române

Aniversarea reprezintă o continuare a campaniei naționale dedicate creșterii numărului de donatori de organe și țesuturi la care Biserica Ortodoxă Română (BOR) a avut şi continuă să aibă un rol capital.
În contextul în care, la începuturile transplantului, au fost suficiente nelămuriri şi neînţelegeri la nivelul publicului, opinia Bisericii Ortodoxe Române a contat mult în acceptarea noţiunii de moarte cerebrală şi mai ales a ideii de donare de organe şi ţesuturi.

Pentru a sublinia încă o dată susţinerea pe care Biserica o acordă ideii donării de organe şi activităţii pe care o desfăşoară profesioniştii implicaţi în transplantul de organe şi ţesuturi, conducătorul BOR, Preafericitul Patriarh Daniel, a acordat, pe 28 septembrie, cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe Române – Crucea Patriarhală -, domnilor prof. dr. Irinel Popescu și prof. dr. Mihai Lucan.