Data de 3 decembrie marchează Ziua Mondială a Persoanelor cu Dizabilităţi. În 2012, activitățile prilejuite de această zi au ca temă îndepărtarea barierelor pentru a crea o societate accesibilă tuturor.

Peste un miliard de persoane sau aproximativ 15% din populaţia lumii suferă de o formă de dizabilitate, fizică sau intelectuală, potrivit site-ului Națiunilor Unite. Oamenii cu dizabilităţi formează cea mai mare minoritate la nivel mondial. De viața societății îi despart, încă, multiple și variate bariere: bariere fizice, care țin de informaţie sau de tehnologie, politici, legislaţie și până la atitudinea societăţii. Din acest motiv, persoanele cu dizabilităţi nu au drepturi egale cu ale celorlalți privind accesul la servicii cum ar fi educaţia, angajarea în câmpul muncii, sănătatea, transportul, justiţia sau participarea la viaţa politică. Din experienţa ONU, atunci când aceste bariere sunt îndepărtate iar persoanele cu dizabilităţi dobândesc puterea să participe complet la viaţa socială, întreaga comunitate are de câştigat.

Înnăscută sau dobândită

Iată ce ne spunea acum câteva luni Mădălina Turza, președintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CECD): “Conform manifestului Convenției Națiunilor Unite pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, definiția dizabilității este foarte clară: nu este o boală, ci este o condiție cu care fie omul s-a născut, fie a dobândit-o pe parcursul vieții. Este o înțelegere greșită faptul că persoana cu dizabilități nu se adaptează vieții normale. Convenția ONU propune următoarea metodă de înțelegere a dizabilității: aceea în care mediul nu este suficient de adaptat pentru nevoile particulare ale fiecărui individ, nu numai ale celui cu dizabilitate.”

CEDCD a organizat duminică, în incinta World Class Academy din Plaza România, “Spinning  for Disability”, maraton de spinning  tip ștafetă în sprijinul persoanelor cu dizabilități.  Evenimentul a fost conceput ca o expresie a depăşirii prejudecăţilor şi barierelor prin sport. Publicul, susţinătorii şi părinţii copiilor cu dizabilităţi au pedalat împreună, într-un gest de fair-play, un gest simbolic de solidaritate faţă de drepturile unei categorii vulnerabile precum copiii cu dizabilităţi.

„România accesibilă este o ţară extrem de mică. Are dimensiunile unui lagăr. Bucureştiul accesibil este de o mie de ori mai mic decât cel pe care îl cunosc majoritatea oamenilor. În ţara noastră există oameni cărora le este interzis să se mişte acolo unde şi-ar dori. Îi ţinem proptiţi într-un ţarc, zidiţi între borduri. Iubiţi libertatea? Atunci puneţi umărul să deschidem zidurile care îi izolează pe semenii noştri“ – cuvintele aparțin lui Mircea Toma, preşedintele ActiveWatch, și au fost rostite cu ocazia Galei Persoanelor cu Dizabilități “Accesibilizați libertatea” care a avut loc săptămâna trecută (vezi toți premiații aici).

Citește și:
Interviu cu Mădălina Turza – “Accesul la educatie este unul dintre cele mai incalcate drepturi ale copiilor cu sindrom Down”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *