În perioada 13-15 iulie 2012, Fundaţia Amfiteatru şi revista Eu.Ro.Comunitatea medicală au organizat, la Iași, Conferinţa naţională „Un nou sistem al asigurărilor de sănătate – oportunităţi şi riscuri”, sub egida Ministerului Sănătăţii şi Colegiului Medicilor din România. 

La conferință au participat ministrul sănătății, dr. Vasile Cepoi, preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, domnul Vasile Barbu, precum și reprezentanți ai direcțiilor de sănătate publică, ai unităților medicale publice și private și ai asigurătorilor privați.

Întâlnirea între specialiști a avut ca scop dezbaterea subiectului asigurărilor de sănătate pornind de la proiectul noii legi a sănătății, lansat în dezbatere publică (vezi capitolul din proiect aici Lege 02 07 2012), identificarea nevoilor din sistem, atât din perspectiva pacienților, cât și a medicilor, și, nu în ultimul rând, propunerea unor posibile soluții de rezolvare a acestora. Concluzia generală a întâlnirii a fost aceea că mixul public-privat în asigurările de sănătate este oportun și necesar.

Dintre propunerile lansate cu ocazia conferinței, menționăm:

–    Avem nevoie de standarde de costuri pentru serviciile medicale. Cine va fi organismul care va standardiza costurile în sistem?
–    S-a propus înființarea unei categorii de servicii conexe, pe lângă cele care se încadrează în cele două clase de risc (minor și major). Exemplu: în ce categorie se încadrează serviciile de recuperare pentru anumite categorii de boală (recuperare acută = risc major, recuperare cronică, tip reumatism = risc minor? În ce categorie intră recuperarea cronică în cazul unor afecțiuni precum autismul sau maladia Alzheimer?)
–    Există posibilitatea ca asiguratorul privat să ofere un bonus la un anumit interval de timp, în cazul în care asiguratul nu apelează la serviciile medicale pentru care plătește asigurare?
–    Pachetul de bază va cuprinde serviciile cu risc major
–    Legislație primară și legislație secundară – discuțiile în acest stadiu trebuie să vizeze trunchiul legii sănătății, care trebuie să fie unul clar și agreat, urmând ca ulterior să se detalieze prevederile, după consultarea specialiștilor de pe diverse domenii
–    Cum definim coasigurații
–    Trebuie clarificată categoria pentru care contribuția este plătită de Ministerul Muncii
–    Interferența public-privat – referitor la medicii care lucrează și în public, și în privat, din fericire, noul proiect creează posibilitatea existenței unei componente private în cadrul spitalului public. Astfel, medicul devine prestator de servicii, pe bază de contract
–    România se situează pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește numărul de medici (3) la 10.000 de locuitori. Acest lucru ar putea fi corectat printr-o politică de personal flexibilă
–    “Supraspecializările au nevoie de echipă, în caz contrar, medicii se deprofesionalizează. Resursele rare trebuie să rămână împreună, în același centru, în echipe complete. Nu trebuie să ai în fiecare județ orice supraspecializare”, a atras atenția dr. Aurora Dragomirișteanu, președintele Registrului Național al donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, prezentă la confeirnță
–    Urmărirea pacientului pe bază de CNP între spitalul public și cel privat
–    Este nevoie de o detaliere mai amplă a obligațiilor ANAF în noua lege a sănătății.

Conferința “Un nou sistem al asigurărilor de sănătate: oportunități și riscuri” este cea de a treia organizată anul acesta sub marca „Amfiteatrul de sănătate”. La eveniment au mai susținut prezentări dr. Sandra Adalgiza Alexiu, secretar al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei,  dr. Adina Geană și dr. Cristian Toma, experți AEGEEA Consulting Group și Irina Uceanu, Underwriting Manager, ING Asigurări de Viață.

Pe principiul unei dezbateri interactive, „Amfiteatrul de Sănătate” este deschis tuturor managerilor de spital public şi privat, profesioniştilor din administraţia sanitară locală şi centrală, experţilor în dezvoltarea şi managementul serviciilor de sănătate şi reprezentanţilor pacienţilor. Conferinţele „Amfiteatrul de  Sănătate” se constituie într-o platformă de comunicare transparentă menită să evalueze deschis problemele sistemului de sănătate şi să propună soluţii pentru buna funcţionare a acestuia.

Vezi aici  propunerea de model de organizare a sistemului de asigurări de sănătate pe baza mixului public-privat rezultat în urma dezbaterilor din cadrul primei conferinșe pe tema asigurărilor de sănătate, ținută în luna martie, la Sinaia.