În zilele de 22 și 23 martie 2013, medicii chirurgi, anesteziști, urgentiști și reprezentanții autorităților din zona de Nord-Est se întâlnesc la Iași pentru a discuta despre managementul pacientului politraumatizat în spitalele românești. Societatea Română de Chirurgie de Urgență și Traumatologie și Fundația Amfiteatru organizează, sub egida “Amfiteatrul de Sănătate”, cea de a treia conferință din seria dedicată gestionării cazurilor critice cu politraumatism în spital. Evenimentul regional este coordonat de prof. dr. Eugen Târcoveanu, președinte ales al SRCUT.
Manifestarea este creditată cu 9 credite EMC oferite de către Colegiul Medicilor din România.

În 2012, SRCUT și Fundația Amfiteatru au organizat două conferințe pe tema managementului politraumei în spitalele românești: Tg. Mureș, 20-22 septembrie, și București, 2-3 noiembrie. Evenimentele au fost coordonate de prof. dr. Mircea Beuran, șeful Clinicii de Chirurgie a Spitalului Clinic de Urgență București și președintele SRCUT.

Anticipând perioada de pregătire a centrelor regionale de urgență și salutând inițiativa Ministerului Sănătății de a organiza programele-pilot privind politrauma, anestezia și terapia intensivă în spitale, continuăm seria de conferințe cu evenimente regionale, pentru a identifica nevoile și particularitățile locale și pentru a ușura accesul cât mai multor persoane interesate. Sunt invitați la eveniment specialiști chirurgi, urgentiști, pediatri, medici de anestezie și terapie intensivă, reprezentanți ai Ministerului Sănătății și Ministerului Finanțelor, ai Consiliilor Județene și Primăriilor. La conferință sunt așteptați participanți din județele Iași, Neamț, Suceava, Botoșani, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați și Buzău, precum și oficiali din Capitală.

Sponsori: Antibiotice, Gemedica, Rombiomedica, Steril România, Medimpact

AGENDA LUCRĂRILOR

Vineri, 22 martie 2013 – Hotel Unirea, Str. Piața Unirii nr. 5, Sala Al. Ioan Cuza

17.30-19.15. Deschiderea conferintei. Introducere. Centrul Regional de Traumă.
INVITATI
–    Primaria Iași, Instituția Prefectului Iași, Consiliul Județean Iași
–    UMF “Gr. T. Popa” Iasi – Rector, Prof. Univ. Dr. Vasile Astarastoae, Decan, Prof. Dr. Doina Azoicăi
–    Opinia Ministerului Sănătății – Dr. Raed Arafat, Ministru Secretar de Stat
–    Opinia  Specialistului în Management – Dr. Vasile Cepoi, Consilier al Prim-Ministrului
–    Opinia Direcției de Sănătate Publică Iași – Conf. Dr. Lucian Indrei, Director Executiv DSP Iași
–    Unitatea Funcțională Regională: Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Spiridon” Iași – Manager, Dr. Ec. Ioan Bârliba

19.15-19.30 – Particularitățile, cazuistica, nevoile unui centru regional si, în particular, ale centrului regional Iași – Conf. Dr. Diana Cimpoeșu, UPU-SMURD, Spitalul Clinic  Judetean de Urgenta “Sf. Spiridon” Iasi.
19.30-20.00 -Pregătirea Registrului Național de Traumă – Dr. Sorin Păun, Clinica de Chirurgie, Spitalul Clinic de Urgență București.
20.00- 21.00 – Puncte de vedere. Discuții. Cocteil oferit de Antibiotice Iași.

Sâmbătă, 23 martie 2013 Sala Consiliu, Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Spiridon”, Bolta

9.00-9.30 – Protocoale, Proceduri, Ghiduri – Prof. Dr. Mircea Beuran, Clinica de Chirurgie Generală, Spitalul Clinic de Urgență București, președinte SRCUT.
9.30-10.00 – Posibilităti si limite în îngrijirea politraumei – Prof. Dr. Ștefan Georgescu, Clinica Chirurgie Generală, Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Spiridon” Iași.
10.00-10.30 – Modul de organizare a rezidențiatului de chirurgie generală. Training-ul post-rezidentiat în chirurgia de urgentă si trauma postviscerală – Prof. Dr. Eugen Târcoveanu, președinte ales al SRCUT, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași.
10.30-11.00 – Pregătirea Registrului Național de Traumă – Prof. Dr. Mircea Beuran, șeful Clinicii de Chirurgie, Spitalul Clinic de Urgență București, președinte SRCUT.
11.00-11.15 – Pauză de cafea
11.15-11.45 – Aspecte medico-legale în cazul traumatismelor produse în spital – Șef Lucr. Dr. Antoniu Petriș, Clinica de Cardiologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, Prim-Procuror Drd. Irinel Rotariu, Universitatea „A.I. Cuza” Iași.
11.45-12.15 – Atitudinea în urgență la pacientul cu arsuri cu risc vital – Prof. Dr. Dragoș Pieptu, Clinica Chirurgie Plastică, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon”
 12.15-13.30 – Discuții. Intervenția reprezentantului Ministerului Sănătății, Secretar de Stat Dr. Raed Arafat

13.30-13.45 – Conferință de presă

13.30-14.30 – Pauză de masă

14.30-15.00 – Intervenția complexă de urgență în cazul traumatismelor de bazin – Conf. Dr. Ovidiu Alexa, Clinica Ortopedie, Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Spiridon” Iași
15.00-15.30 – Pacientul politraumatizat cu componentă neurochirurgicală – Șef Lucr. Dr. Dana Turliuc, Clinica Neurochirurgie, Spitalul Clinic „Prof. Dr. N. Oblu” Iași.
 15.30-16.00 – Ischemia acută în cadrul politraumatismelor – Șef Lucr. Dr Radu Popa, Clinica Chirurgie vasculară, Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf.  Spiridon” Iași.
16.00-16.30 – Intervenția specifică ATI în politraumatisme – Dr. Mihaela Damian, Clinica ATI, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași.
16.15-16.45 – Pauză de cafea
16.45-17.15 – Trauma pediatrică – Dr. Ovidiu Bărbuță, Clinica Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași.
17.15-17.45 – Algoritm terapeutic în politraumatismele cu fracturi multiple – Dr. Paul Sârbu, Clinica Ortopedie, Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Spiridon” Iași.
17.45-18.15 – Specificul interventiilor aeriene în cazul politraumatismelor în Regiunea de Nord-Est – Dr. Claudia Bursuc, UPU-SMURD, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași.
18.15-19.30 – Discuții. Închiderea conferinței.

Politrauma înseamnă afectarea a cel puțin două organe, dintre care unul cu risc vital. Reprezintă o provocare pentru medicii din spital, din cauza riscului vital și a evoluției imprevizibile a cazului, ca durată și ca potențial de recuperare. Politrauma ridică probleme aparte atât spitalelor insuficient pregătite pentru a le face față – prin complexitate, dar și celor foarte performante – prin costurile ridicate pe care le generează.

Dintre aspectele subliniate de specialiștii prezenți la conferințele anterioare menționăm următoarele:

– cazul critic politraumatizat trebuie gestionat optim în toate etapele îngrijirii sale, din momentul preluării lui de către Ambulanță și până la externarea din spital. Progresele remarcabile care s-au făcut în domeniul medicinei de urgență prespital rămân fără ecou pentru pacientul politraumatizat dacă acesta nu poate fi îngrijit corespunzător în spitalul la care este adus;
– este nevoie de soluții organizatorice care să ușureze comunicarea între centrele medicale, astfel încât cazurile complexe să poată ajunge la centrul care le poate oferi rezolvarea optimă, eficientă;
– peste soluția organizatorică, este nevoie să se plieze o soluție financiară, care să recunoască faptul că unele spitale rezolvă un număr mai mare de cazuri critice decât altele;
– medicii de la Spitalul Clinic de Urgență București și membrii SRCUT au propus o serie de măsuri legislative privind protocoalele de îngrijire a pacientului internat în spital pentru traumatism. Aceste propuneri care vin în continuarea și în completarea legislației existente.

“Amfiteatrul de Sănătate” oferă tuturor profesioniștilor din sistemul sanitar și administrativ o platformă de dialog informat și constructiv, pentru a găsi, pe baza experienței, analizei și celor mai bune intenții, soluții pentru salvarea sistemului de sănătate românesc.

Anexată invitaţiei, vă propunem oferta de servicii a evenimentului. Menționăm că oferta poate fi personalizată în funcție de solicitările dvs., astfel încât să acopere fie doar participarea la lucrări, fie și serviciile hoteliere (toată perioada sau parțial).

Vă rugăm să trimiteți acordul participării dumneavoastră, prin completarea formularului de înscriere de mai jos, pe adresa de e-mail lia.ciobica@fundatia-amfiteatru.ro sau prin fax la nr. 021.315.50.30.

Termenul limită de înscriere este 15 martie 2013. După această dată, rămâne valabilă doar varianta înscrierii prin achitarea taxei de participare la conferinţă, doritorii urmând să îşi asigure personal serviciile hoteliere.

Accesul la lucrările conferinței se va face pe baza ecusonului oferit de către organizatori.

Oferta de servicii la conferinta Iasi 22-23 martie
Formular de inscriere conferinta Iasi 22-23 martie

CITEȘTE ȘI:

Conferință Națională 22-23 septembrie 2012, Tg. Mureș – Problemele asistenţei de urgenţă în spitalele româneşti, analizate de Vasile Cepoi, Raed Arafat, Mircea Beuran şi premierul Victor Ponta
– 5 puncte nevralgice ale asistenței de urgență în spital – analiza și propunerile specialiștilor
– Conferință Națională 2-3 noiembrie 2012, București – Modul de organizare a sistemului de urgență în spital va fi schimbat

 

Comments

    1. Buna ziua,
      Cred ca v-am raspuns pe pagina formularului. Da, se mai pot face inscrieri la fata locului (specialisti, rezidenti si studenti): vineri, la Hotel Unirea, iar sambata – la Sala de Consiliu a Spitalului Sf. Spiridon. Studentii achita taxa de rezident. Nu putem garanta ca vom avea mape de conferinta pentru toti cei care inscriu in acest fel.
      Multumim si va asteptam!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *