Astăzi, 15 mai, se deschid lucrările celui de-al 39-lea Congres al Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă – SRATI 2013.
Congresul SRATI 2013 se desfasoară în anul în care medicii ATI au realizat o premieră medicală în România, care a deschis perspective extraordinare în managementul pacienților critici: implementarea plamânului artificial ca solutie de salvare pentru pacienții care suferă de insuficiență respiratorie acută. Experienta urmează a fi împărtășită și dezbatută în cadrul unei sesiuni susținuta de către Prof. Dr. Dorel Săndesc, Președintele SRATI  și Presedintele Congresului SRATI 2013.

Principala problemă cu care se confruntă medicii ATI din România este reprezentată de faptul că pacienții ajung în secții ATI supraaglomerate, cu resurse de foarte multe ori limitate: personal, medicamente și materiale sanitare.

“Din estimarea SRATI, în sistemul public activează mai puțin de 700 de medici anesteziști și reanimatori, în condițiile în care un minim decent ar fi de 1.500”, a declarat Conf. Dr. Șerban Bubenek, Vice-Președinte SRATI și Președintele Simpozionului Româno-Israelian de Actualități în Anestezie și Terapie Intensivă. “În toate marile spitale județene se încalcă grosolan legea și prevederile europene care stipulează că după gardă, medicii trebuie să plece acasă. Noi rămânem după garda de 24 de ore încă 12 sau 16 ore, atât cât este nevoie, pentru că altfel nu ar avea cine să meargă în sală cu bolnavii și cine să se ocupe de ei în terapie intensivă. Deficitul de personal este imens”, a subliniat medicul.