Dr. Adina Geană, expert AEGEEA Group

Poate că, pentru mulţi dintre noi, ideea unui sistem de sănătate lipsit de performanţă nu reprezintă neapărat una dintre preocupările cotidiene, dar sigur generează nelinişti, naşte semne de întrebare. Fiecare dintre noi este pacient şi consumă la un moment dat servicii de sănătate, iar pacienţii sunt nemulţumiţi de sistemul de sănătate, nu se simt protejaţi, nu au informaţii, se tem de ceea ce nu înţeleg şi pare că nimeni nu vrea să-i ajute.

Profesioniştii din sănătate, practicienii, sunt şi ei dezamăgiţi de acest sistem în care valorile pe care au fost învăţaţi sa le aprecieze devin mai palide de la o zi la alta şi nu se mai îngrijeşte nimeni de ele, iar altele nu prea avem cum pune în loc.
Administratorii sistemului se schimbă din ce în ce mai des, toată lumea cere mai mulţi bani, toată lumea vrea mai mulţi bani si toată lumea plăteşte mai mulţi bani.

În ultimii 12 ani, guverne succesive şi-au asumat pachete de măsuri, au încercat diverse variante de eficientizare, au schimbat modele de organizare şi pentru toate acestea au elaborat o mulţime de legi. De la un an la altul bugetul alocat sănătăţii a crescut, s-au dezvoltat noi programe, piaţa a fost invadată de tehnologie de ultimă oră, dar rezultatele se lasă în continuare aşteptate. Ce lipseşte? De ce nu merg lucrurile aşa cum ar trebui? Ce este de făcut? Noi ce putem face?

Este evident pentru toată lumea că avem nevoie de o schimbare, de o reconceptualizare a sistemului de sănătate, de repoziţionarea elementelor sale constitutive într-o nouă configuraţie geometrică, menită să răspundă cât mai multor cerinţe ale fiecăruia dintre participanţi la sistem. Nu trebuie însă uitat efectul produs de dezbaterea mult anticipatei şi “noii” legi a sănătăţii, a cărei necesitate, care nu a fost contestată de nimeni, a scos în evidenţă, pe lângă ruptura majora între clasa politică şi populaţie, o gravă lipsa de comunicare şi chiar conflicte mocnite, nu numai între promotorii proiectului şi alţi experţi din domeniu, dar chiar şi între aceştia şi reprezentanţii societăţii civile.

Aşa s-a născut ”Amfiteatrul de Sănătate”, un concept proiectat şi realizat pe ideea unei tribune virtuale ca expresie a unei totale deschideri către comunicare, accesibilă celor care, având ceva de spus în şi despre sănătate, îşi propun să facă acest lucru împreună cu noi. La ”Amfiteatrul de sănătate” sunt invitaţi să ni se alăture toţi cei care doresc să ia parte la reconstrucţia sistemului românesc de sănătate, plecând de la necesitatile identificate si exprimate de către toţi actorii: pacienţii-beneficiari, profesioniştii-furnizori şi administratorii-finanţatori. Acest nou concept ne oferă posibilitatea ca, prin analiză şi dezbateri fără restricţii, să dezvoltăm o construcţie solidă, care să aibă acceptul şi apoi consensul tuturor, ca o consecinţă a efortului nostru comun de normalizare.

”Amfiteatrul de sănătate” vă propune audierea periodică a tuturor opiniilor avizate, vă propune o abordare profesionistă şi mai ales transparentă, a cărei finalitate să fie convingerea generală că toate materialele rezultate sunt nu numai fundamentate, coerente şi realizabile, dar, mai ales, că aplicarea lor efectivă înseamnă mai bine pentru cât mai mulţi cetăţeni.

Comments

  1. Apreciez cadrul configurat pentru receptarea opiniilor dar ma indoiesc de finalitate. Introduc insa in discutie conceptul “sanogenoterapie educationala” neuzitat inca si nedesvoltat ce impune o distributie a efortului educational pe toate palierele procesului morbid pentru a eficientiza efectul terapeutic al medicatiei, a usura povara financiara a terapiei, a elimina complicatiile. Deasemeni, recuperarea trebuie sa-nceapa de la baza, de la locul producerii accidentului si nu tardiv cand costurile sunt mult mai mari ori pentru asta trebuie constituite si accesate “cecosan”(centre comunitare de sanatate) in fiecare strada, sat, comuna, utilizand voluntariatul personalului medico-sanitar excedentar, pensionat, cu o baza materiala minima pusa la dispozitie de administratia locala ,integrat unui fisier local, judetean, national, al voluntariatului sanogen diversificat pe arii de competenta, discipline medicale. Actualizarea si reactualizarea cunostintelor se face de catre serviciile judetene de ambulanta, directiile de sanatate publica, centrele sanitaro-antiepidemice, fiecare venind cu un set de teme ce alcatuiesc un “curs practic de sanogenoterapie educationala, recuperare si reintegrare postmorbida”. Va doresc succes si astept rezultate concrete ale acestui forum medico-social.

Comments are closed.