Intervalul 21 – 27 ianuarie 2013 înseamnă, pentru lumea medicală, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. Cu această ocazie, Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, formată la inițiativa Fundației Renașterea, organizează o serie de evenimente reunite sub mesajul „Prevenirea cancerului de col uterin începe prin vaccinarea anti-HPV”.

Anul acesta, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, în România, este marcată prin spectacolul de dans contemporan Un Tango Mas, susținut de Monica Petrică, prim-balerină a Operei Naționale București, și Răzvan Mazilu, dansator și coregraf. Reprezentația cu numărul 100 a acestui spectacol, montat sub direcția de scenă a regizorului Alexandru Dabija, este dedicată în exclusivitate prevenirii cancerului de col uterin în Romania.

Este nevoie de programe de screening și de vaccinare coerente

60.000 de femei dezvoltă această boală în Europa în fiecare an, iar 30.000 mor din cauza ei. Potrivit European Cervical Cancer Association (ECCA), unul din motivele pentru care ne lovim de aceste cifre este reprezentat de faptul că multe țări (printre care și România) nu au adoptat încă programe eficiente și coerente de screening (testarea Babeș-Papanicolau) și de vaccinare. Peste 20 de țări din cadrul Uniunii Europene desfășoară în acest moment campanii de vaccinare împotriva HPV. Bulgaria și Cehia au lansat astfel de programe în anul 2012. În România a existat o astfel de campanie în 2008-2010, iar rata de vaccinare a fost sub așteptări.

Știm cu toții că sănătatea este cea mai de preț. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a o păstra deoarece este mult mai ușor să previi decât să tratezi. Mesajul pe care Fundația Renașterea îl transmite femeilor este acela că putem preveni apariția cancerului de col uterin, printr-un regim de viață sănătos, prin controale medicale periodice și prin vaccine[are], realizare a medicinei moderne. Stă în puterea noastră să ne ferim de cancer, să diagnosticăm precoce orice afecțiune prin investigații medicale regulate și să ne salvăm sănătatea!”, a declarat Mihaela Geoană, Președintele Fundației Renașterea.

Fonduri suplimentare de la Minister și acordul părinților

Anul acesta,  Ministerul Sănătății va aloca fonduri suplimentare programului de screening al cancerului de col uterin. Pentru perioada imediat următoare este pregătit un pilot care se va desfăşura în Capitală, cu scopul de a se vedea dacă sunt atinse obiectivele, a anunţat ministrul Sănătăţii. “Am convenit, împreună cu Asociaţia Bolnavilor de Cancer şi cu Fundaţia Renaşterea, ca acest proiect să se deruleze pilot în 2013 numai în Bucureşti, pentru a vedea deficienţele programului, dacă vor exista.”, declara la sfârșitulanului trecut Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu.

Tot atunci, secretarul de stat Alexandru Rafila anunţa că ministerul poate relua programul de vaccinare împotriva cancerului de col la eleve cu două condiţii: demararea unei campanii de informare corespunzătoare până la începutul anului şcolar viitor, iar vaccinarea să se facă numai la solicitarea părinţilor. Programul de vaccinare vizează elevele cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani.

Opt din zece cazuri de cancer de col uterin sunt provocate de infecția cu virusul Papilloma Uman (HPV), iar șapte din cele opt – de infecția cu tulpinile virale 16 și 18. Atât vaccinul bivalent, cât și cel tetravalent oferă imunitate împotriva ambelor tipuri de virus.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *